De natuurwaarde van veel parken situeert zich vooral in de aanwezigheid van zeer oude, dikke en monumentale bomen. De holtes en scheuren in de vaak eeuwenoude bomen in dit landschap bieden de geschikte leefmogelijkheden voor diverse spechtensoorten, bosuil, eekhoorn, boommarters en vleermuizen als dwergvleermuis en grootoorvleermuis. Daarom kan het een doelstelling zijn om zoveel mogelijk oude dikke bomen te bekomen, maar ook om oude aftakelende bomen niet weg te halen, maar deze rustig te laten sterven.
Een eeuwenoude boom die op de terugweg is, kan nog eeuwen verder leven en zo naast zijn zeldzaamheidswaarde ook een zeer grote ecologisch waarde hebben. Dit is ook zo met oude knotbomen. Die werden vroeger op relatief jonge leeftijd geveld, omdat zo ook de stam kon gebruikt worden als zaaghout. De oude, ingerotte, gescheurde en afgetakelde knotbomen van nu hebben onmiskenbaar een veel grotere natuurwaarde dan hun voorgangers.
De meeste mensen zijn wel vertrouwd met jonge en volwassen bomen. Maar we vergeten vaak dat het leven van een boom niet abrupt eindigt als hij zijn maximale grootte bereikt.
Een veteraanboom veroudert traag, verliest af en toe een gesteltak, zijn conditie gaat achteruit en hij ‘groeit naar beneden’, hij wordt dus vaak kleiner. Deze veteraanfase kan de langste zijn uit het leven van de boom, hoewel het moeilijk is om ze exact af te lijnen.
Waardeer deze bomen als je ze tegenkomt, ze zijn immers onvervangbaar.
Verzorgen van veterane bomen vergt een degelijke kennis van de biologie van een boom en van zijn levensfasen. Vooral het behoud van de boom en zijn omgeving zijn ontzettend belangrijk!
ARBO.CURA BOOMVERZORGING kan u van dienst zijn met diverse werken voor het verzorgen van veterane bomen zoals: